Soi nou de rosii bulgaresti Inima Roz Rozovo Sartse seminte de tomate nedeterminante cu crestere inalta pret florian bulgaria rosii mari gigant

Noul soi de rosii bulgaresti Inima Roz (Rozovo Sartse) – seminte de rosii nedeterminante cu crestere inalta deja si in Romania

Dupa ce Institutul de Cercetari pentru Legumicultura din Plovdiv, Bulgaria, a creat un soi nou de rosii cu numele de Inima Roz, pe piata din Bulgaria deja se gasesc semintele de tomate Inima roz (Rozovo Sartse). Care sunt caracteristicile noului soi explica conferentiarul dr. Daniela Ganeva. 

Soiul de rosii Inima Roz a fost creat de catre un colectiv in cadrul Institutului de Cercetari pentru Legumicultura din orasul Plovdiv, printr-o selectie individuala repetata din populatia locala de rosii cunoscuta in zona regiunii Plovdiv sub denumirea de „Inima Fetei“. Trecand cu succes, in decurs de doi ani, verificarile de DOS (Distinctivitate, Omogenitate si Stabilitate) efectuate in cadrul AETSACS (Agentia executiva pentru testarea soiurilor, aprobarea si controlul semintelor), soiul de tomate Inima Roz si-a obtinut confirmarea de soi nou de catre Comisia de experti din cadrul aceleiasi agentii. Soiul este protejat  prin Certificatul nr. 11076 din 30.10.2015 eliberat de Oficiul de brevete. Este inclus in schemele de intretinere a soiurilor si productia de seminte ale Institutului de Cercetari pentru Legumicultura din Plovdiv. Au fost produse primele cantitati de seminte, care sunt deja disponibile spre vanzare prin reteaua comerciala din Bulgaria.

Soiul bulgaresc de rosii Inima Roz este potrivit pentru cultivare atat in sere, cat si in aer liber – in conditii de teren pentru productie timpurie si semitimpurie. Perioada de vegetatie – de la germinare la maturizare - еste de 105-108 zile, ceea ce determina soiul ca unul semitimpuriu.

Plantele sunt nedeterminante cu crestere inalta. Tulpina este de grosime medie, cu internoduri de la semilungi la mai lungi. Frunzele sunt deschise la culoare, dublu penate, semiinclinate, cu frunzulite mai marunte, usor rasucite spre varf. Inflorescentele sunt simple, dispuse peste trei frunze, formand 2-4 fructe. Fructele necoapte au un guler verde, care aproape ca dispare la maturitatea lor botanica. Fructele coapte sunt de culoare roz intens, in forma de inima, foarte mari, avand o masa medie de 350-600 gr, multicamerale, carnoase, nu contin celuloza si nu crapa, cu pielita si textura fina, de duritate si conservabilitate (pastrare) optima. Continutul de substanta uscata determinat refractometric este de 5,2%. Continutul inalt de zaharuri totale si acizi organici titrabili determina gustul dulce acrisor placut. Pentru bunele calitati gustative contribuie si aroma tipica de tomate, pielita si textura fina.

Noul Soi de romate Inima Roz (Rozovo Sartse in limba bulgara) еste rezistent la ofilire verticiliana.

In conditii de camp productiile medii sunt cuprinse intre 4800 – 6500 kg/10 ari. La cultivarea acestui soi de tomate in conditii de sera se pot obtine si productii mult mai mari cuprinse intre 8000-9000 kg/10 ari.

Rosiile bulgaresti Inima Roz se cultiva pe structuri de sustinere inalte, pe un rand, dupa schema  70-80/30-35 cm, pe o singura tulpina, lа 6-8 inflorescente. Soiul nu necesita soluri speciale, de preferat sunt cele calde, adanci, aerate, hidroscopice si fertile. Necesita udare regulata, fertilizare si protectie vegetativa corespunzatoare.

La a sasea expozitie nationala „Inovatii – transferuri - 2015”, desfasurata intre 12 -14 noiembire 2015 la Sofia, soiul de rosii Inima Roz a iesit castigator la categoria soiuri noi de tomate bulgaresti.

Inima Roz еste rezultatul unei activitati bine determinate pentru crearea unor soiuri noi cu o productivitate ridicata, calitati chimico-tehnologice si gustative imbunatatite ale fructelor, rezistente la factori abiotici si biotici. In urma unei munici de selectie productia a crescut, a crescut numarul fructelor intr-o inflorescenta, fara reducerea masei medii a fructului, a sporit rezistenta la boli. Fructele rosiilori bulgaresti Inima Roz nu crapa, culoarea este de un roz intens, nu ramane guler verde, partea carnoasa este compacta, camerele de seminte sunt mici, periferice, semintele sunt putine la numar, marunte, pielita este fina iar duritatea este optima. Sunt pastrate calitatile gustative excelente si aroma tipica de rosie.

De unde puteti procura semintele de noul soi de rosii bulgaresti Inima Roz:

Comercianti autorizati in Romania:

1. http://www.seminte-rosii.eu/seminte-de-tomate/rozovo-sartse-inima-roz-seminte-de-rosii-soi-nedeterminat-semitimpuriu-tomate-rozovo-sartse-inima-roz-pentru-sere-solarii-si-camp-florian-bulgaria-pret-seminte-bulgaresti

2. http://www.seminte1.eu/catalog/seminte-rosii-1