Infiintare firmeInfiintare de societati comerciale (firme) in Bulgaria

Mii de romani isi transfera afacerile in Bulgaria infiintand firme in orasul Ruse, Sofia sau orice alt oras. Cauzele sunt evidente, nivelul TVA-ului, nivelul impozitului pe profit si cel al impozitului pe dividende sunt sesizabil mai mici in Bulgaria cea ce duce la econommisire importanta romanilor care isi infiinteaza firme in tara vecina. Asadar va prezentam variantele de a deschide o firma in Bulgaria.

Inregistrarea unei societati comerciale in Bulgaria se desfasoara la Registrul Comertului. In aceasta vedere se intocmesc si depun un set de acte la biroul Registrului Comertului, in aria caruia se afla sediul companiei. 

        Etapele infiintarii unui SRL in Bulgaria sunt:

·         Domeniu. O societate comerciala poate sa aiba mai multe domenii de activitate.

·          Forma juridica. Probabil este mai bine sa inregistrati o Societate cu Raspundere Limitata. Un SRL poate sa fie cu numai un proprietar (asociat unic) sau cu mai multi asociati. 
Puteti inregistra si sucursala unei societati existente din Romania.

·         Denumire. Puteti alege denumirea firmei. Disponibilitatea poate sa fie verificata pe saitul Registrului iar denumirea trebuie sa fie rezervata.

·         Sediu. Pentru a inregistra o firma este nevoie sa stabiliti un sediu social. "Contabil" SRL o sa va asigure un sediu.

·         Capital. Aportul capitalului social se face intr-o banca comerciala dupa semnarea actului constitutiv. Pentru aceasta trebuie sa fie deschis un cont special de "capital social". Fiecare dintre asociati trebuie sa depuna partea lui din capitalul social. Capitalul social poate sa fie de numai 2 leva (aproximativ 1 euro).

·          Notariat. 
Semnatura administratorului trebuie sa fie autentificata, ceea ce inseamna ca trebuie sa se prezinte personal la notar.

·         Taxe. Taxele legale ce trebuie platite la inregistrarea unui SRL sunt de aproximativ 250 de leva (130 de Euro) iar onorariul pentru intocmirea actelor difera de la o firma la alta. 

·         Registru. La Registrul Comertului trebuie sa fie depuse:

o    Cerere de rezervarea denumirii firmei (formular tipizat)

o    Hotararea adunarii generale a asociatilor

o    Act constitutiv

o    Declaratie pe propria raspundere a administratorilor

o    Specimen de semnatura

o    Contract de administrare

o    Dovada de depunere a capitalului social

o    Dovada platii taxelor legale

o    Cerere de inregistrare (formular tipizat).

        Cat costa infiintarea unei firme in Bulgaria?

        Procesul de inregistrare a unui SRL dureaza aproximativ 2 zile lucratoare.

        Dupa ce firma este inregistrata, administratorul poate retrage capitalul depozitat si sa-l foloseasca pentru activitatea firmei.

        Etapele ulterioare infiintarii companiei sunt:

·         Obtinerea stampilei.

·         Retragerea banilor din contul de "capital social".

·         Deschiderea unui nou cont bancar intr-o banca comerciala.

·         Angajarea unui contabil.

 

Inregistrarea firmei ca platitoare de TVA


        Inregistrarea unei companii ca platitoare de TVA se desfasoara in Agentia Nationala de Venituri. 

        Orice persoana impozabila, a carei cifra de afaceri in perioada de 12 luni consecutive a depasit plafonul de 50.000 de leva (25.500 de euro), este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA.

        Bineinteles orice persoana juridica are dreptul de a opta pentru inregistrare in scopuri de TVA. Pentru aceasta:

·         Trebuie sa fie depusa o cerere de inregistrare in scopuri de TVA

·         Pentru inregistrarea in scopuri de TVA persoana imputernicita are nevoie de o procura speciala, legalizata la notariat

·         Persoana imputernicita trebuie sa completeze un formular tipizat si sa dea raspunsuri la multe intrebari despre activitatea viitoare a firmei.

Inregistrarea unei firme ca platitor de TVA dureaza pana 14 zile. 
Codul atribuit pentru inregistrarea in scopuri de TVA are prefixul BG. 

In Bulgaria TVA-ul este de 20%. O cota redusa de 7 la suta se aplica pentru turism. Livrarile intracomunitare si exporturile sunt scutite de la plata impozitului. 

Impozitul pe profit

Bulgaria are unul din cele mai mici impozite din Uniunea Europeana pentru profitul companiilor. Impozitul pe profit in Bulgaria este de 10% iat impozitul pe dividende este de 5%. In Bulgaria sociatatile nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale. Societatile au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator. In acelasi termen societatile trebuie sa plateasca si impozitul pe profit anual.